вторник, 26 март 2013 г.

Светлана Чивгънова: Програмата за арт-терапия "ARTON" помага както на малките ни пациенти, така и на родителите им







от дата: 15-02-2013 г., Фрамар

От началото на 2012 г. в Клиниката по детска клинична хематология и онкология към МБАЛ "Св.Марина" - Варна се осъществява програмата за арт-терапия "ARTON".
Нейната цел е постигане на пълноценно психично здраве и високо качество на живот на пациентите с онкологични и хронични кръвни заболявания на възраст от 3 до 18 години, както и на техните семейства. Според медицинския екип, реализиращ програмата, арт-терапията като форма на релаксираща терапия може да осъществи контрол върху определени болестни симптоми, емоции и други затруднения по време на лечебния процес и да помогне за по-бързото възстановяване на пациентите и техните семейства, както на психично, така и на телесно ниво.
Всеки ден от седмицата, включително събота и неделя, по един творец посещава клиниката и работи с децата по два часа. Заниманията са в областта на изобразително изкуство, пластика, декорации, музика. Паралелно на групата за пациенти, в клиниката работи и група арттерапия за "Майки", която цели аналогичните като при пациентите ефект на релакс, мобилизация и стимулиране на психичната сила и стабилност. В условията на тежки и дълговременни като лечение заболявания, са засегнати както самите пациенти, така и цялото семейство, и по-специално майките. Целта на екипа е да достави на всеки засегнат трайна и високоефективна психо-емоционална подкрепа.
Повече за програмата разказва Светлана Чивгънова - клиничен психолог в УМБАЛ "Св.Марина".
Колко деца са включени в Програма "ARTON” и от какви заболявания страдат?
В програмата участват всички деца, които в момента се намират в клиниката и провеждат своето лечение, специфично за профила на клиниката. Това са деца на възраст между 3 и 18 години, с хронични кръвни и злокачествени заболявания.
Какво представлява арт-терапията и кога е използвана за първи път? Ефективна ли е?
Арт-терапията е подход, подходящ за лица със задръжки в развитието, здравословни проблеми, социални и психологични затруднения и се прилага в областта на психичното здраве, рехабилитацията, медицината, образованието и др. Може да се прилага при хора от всички възрасти, раси и етнически принадлежности. Може да се провежда индивидуално, с двойката, семейно и в група. Въпреки, че визуализацията, като начин за експресия, е познат от самото зараждане на човечеството, арт-терапия като отделна професия, се появява чак през 30-те години на миналия век. В началото на 20-ти век психиатрите започват да проявяват интерес към рисунките на техни пациенти, защото откриват взаимовръзка между рисунката и болестта на пациента. По същото време учители по рисуване откриват, че свободното и спонтанно художествено изразяване на децата представлява както емоционална, така и символична комуникация. Така постепенно професията арт-терапевт се е превърнала в ефективен и важен метод за комуникация, оценка и лечение.
Тук е важно да отбележа, че ние заемаме термина "арт-терапия", използвайки семантиката на думата – лечение чрез изкуство. В нашата програма, аз като клиничен психолог с 15-годишна практика в психо-онкологията, обучавам и ръководя творците, които провеждат заниманията с пациентите. В този смисъл екипната ни работа – между психолог и творец – дава на пациента заслужения продукт – арттерапия.
Какви занимания включва арт-терапията?
Специално в нашите условия и в нашата програма са залегнали отделни арт-сесии по рисуване, ритъм терапия – музика и свирене на барабани, приложни изкуства.
Какви са реалните резултати от Програма "ARTON" за времето, в което се реализира?
Реалните резултати са видимата мобилизация на децата, психичната им устойчивост, емоционалното усещане за сигурност и комфорт, в условия на тежко и продължително лечение.
Как приемат родителите арт-терапията? Има ли такива, които са скептично настроени?
Родителите не просто подкрепят напълно арт-заниманията. Те желаят и сами да участват, помагат и стимулират децата си. В тяхна подкрепа и с мисълта, че техният психичен комфорт е също толкова важен, колкото и на децата им, програмата разкри "Група на майките". Това е времето и мястото, където придружителките на пациентите ни имат своето време за творчество, отново под ръководството на водещ творец.
Кой осигурява финансирането на програмата?
Програмата се осигурява и се предлага в този си вид на клиниката от организация с нестопанска цел - Сдружение "АРТОН", която за осъществяването на дейностите си разчита на дарения и спонсорство.
Имате ли информация дали арт-терапията се използва и в други болници в страната?
Да, в повечето детски клиники децата творят, в психиатричните клиники имат отделни занимания, наречени трудотерапия. На много места в страната и в клинични бази пациентите намират своето време за арт сесии. Ние създадохме организирана и развивана от клиничен психолог програма, което ни различава от останалите колеги с това, че структурирахме дейността и определихме целта – паралелно със соматичното лечение винаги да присъства и аналогичната грижа за психичният комфорт и здраве на всички, засегнати от болестта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар