събота, 5 януари 2013 г.

Така започнахме...

През не толкова далечната 2009 година на Конгрес по Педиатрия в град Пловдив за пръв път нашият екип представи пред научната общественост постиженията си в областта на арт терапията при деца с хематологични и злокачествени заболявания. На фона на високо специализираните медицински теми, нашият доклад се открояваше с новаторския си дух и смелостта да разбива стереотипи. Доц. Калева, ръководител на клиниката, активно ме подкрепяше точно с тази наша програма да провокираме колегите! Да бъдем първи е запазената марка на екипа ни във всичко, което носи благоденствие на пациентите и техните семейства! И дали заради смелостта ни да опитваме, или заради неизбежността да побеждаваме, в това което правим, но бяхме наградени за доклада и труда, който стои зад него. Бяхме наградени поощрително, и малкият ми племенник тогава с гордост заявяваше навсякъде, че леля му е наградена "за пощуряване"! Ще добавя само  - както казва големият ни учител Фройд - зад всеки лапсус (словесна грешка) се крие истина...! Продължаваме и днес с доц.Калева да се борим за това децата да съхранят духа си, въпреки болестта! И ако това ни води до пощуряване, какво пък - важното е повече хора с това да заразяваме...!

 А това е кратката форма на докладът, с който обявихме Началото!






Арт терапия при деца с хронични и злокачествени заболявания

І. Въведение

Борбата със злокачествена болест – от поставянето на диагнозата през тежката програма на лечение натоварва пътя на пациента с множество физиологични и психологични преживявания, голяма част от които остават травматични за цял живот. Овладяването на стресовите фактори и копирането на болковия синдром са едни от основополагащите моменти за мотивирано и пълноценно протичане на оздравителния процес.
Мултидисциплинарен екип от медици и психолози съчетават усилия и професионални умения да подготвят, мотивират и заедно с пациента да победят застрашаващата болест. Като хармонично съчетание от физиологично и психично начало човек предизвиква целия си наличен потенциал пред срещата си с болестта. Способността за отпор както телесна, така и психична определя значението на различията в протичането и изхода от злокачествено заболяване. Възможно е да се инициират такива терапевтични промени, които да държат под контрол психо-социалните фактори. Изходна точка за проучване на психологичните фактори за протичне на злокачествената болест става наблюдаването на пациенти от някои клиники, които поради отношението си към болестта продиктуван от дълбока религиозност или други философски постановки, прекрачват многократно със седмици, месеци, дори години границата за живот с болестта. Обяснението на този феномен, е че емоционалната чувствителност и сила са в състояние да блокират заболяването, да облекчат болковите усещания, да намалят напрежението. Обяснението е, че човек търси емоционалното спасение и намирайки го, открива и пътя към здравето.
Арт терапията е възможната алтернативна форма на релаксираща терапия, провокираща креативността заложена у всеки човек и способна да го укрепи, както емоционално, така и физически.В нашата клинична практика арт терапията включва творчески занимания на пациентите със изобразително изкуство, моделиране с глина, апликиране с хартиени и други меки материали.
В ситуация на застрашаваща живота болест арт терапията се явява формата, носеща успокоение, умиротворение, пречистване и мобилизация за справяне. Пациента преоткрива себе си, научава се да си помага в борбата с болката, с появата на депресия или трудностите в междуличностните отношения. Намира начини да преосмисли по пътя на одухотвореното съзидание пътя и борбата си, да насочи съществото си в позитивната посока на излекуването.


ІІ. Цел на изследването

Целта на изследването е да се проследи ефекта от един час арт терапевтична сесия върху редукцията на определени симптоми, преживяването на болковия синдром и състоянието на тревожността при деца пациенти с онкологични и хронични хематологични заболявания. В тази връзка сме диференцирали три задачи:
1. Да се стандартизират конкретни методологии за измерване ниво на стрес, болково усещане, индекс на тревожност, депресивни изживявания, които отчитат ефекта на арт терапия върху пациентите.
2. Изследване на специфичния отговор на пациента към арт терпия в зависимост от психо-физиологичните си нужди по време на лечение на злокачествена болест.
3. Изработване на арт подходи в зависимост от  различните, индивидуални нужди и трудности на пациента със злокачествено заболяване.




ІІІ. Материал и методи

Обект на изследването са 63 деца със злокачествени и хронични хематологични заболявания на възраст от 5 до 18 години, лекувани в периода 2007-2009 година в трета детска клиника по онкология и хематология към МБАЛ ”Св. Марина”- Варна. Процесът на арт терапия е въведен в клиниката от 2004 година, но с научна и терапевтична цел работи от 2007 година. За нуждите на изследването са използвани стандартизираните методики The Edmonton Symptom Assessment Scale (ESAS) и The Spielberger State-Trait Anxiety Index (STAI-S), които отчитат качествените промени в избор от девет симптома и нивото на тревожност. В нашата клиника се провеждат сесии по арт терапия с продължителност един час, като програмата е целенасочена релаксираща методика към индивидуалните нужди на всеки пациент. В началото на сесиите и в края пациентите са изследвани с гореспоменатите методики, като по този начин се отчита промяната в емоционалния и соматичен статус, като ефекта от креативната терапия  насочва вниманието ни към потребностите на отделния пациент. Детето се подкрепя да направи своя избор за вида арт терапия като се уважават формата, средствата, индивидуалните художествени способности и желания. В клиниката ни на пациентите се предлагат три форми на творчество – рисуване,  моделиране с глина, апликиране с хартиени и меки материали като всеки сам избира вида креативност, която го привлича. Арт терапията има строг сетинг, който дава сигурност и спокойствие на пациента. След края на арт сесията пациента отново бива подлаган на споменатите психологични изследвания, като се дава време за отворени въпроси и разискване на преживявания и мисли породени по време на арт терапията.


V. Резултати


В целенасоченото ни изследване за ефекта от арт терапия при деца с малигнени заболявания включихме 63 пациента за време на провеждане на сесиите една година.   Тридесет и един пациенти (50%) избраха изобразителното изкуство като форма на арт терапия, (20%) избраха апликиране и моделиране с хартиени и гъвкави материали и 30 % избраха работа с глина и моделиране. От участващите в програмата пациенти 26 са с диагноза левкемия, 12 са диагнози лимфом, 18 са диагноза солидни тумори с различна локализация, 8 са с диагнози хрочни хематологични заболявания  - хемофилия (3) и таласемия (5).
Едмънт скалата показва статистически сигнификантни редукции в 8 от 9 симптома (фиг.1). ”Гадене”  е единствения симптом, който не се променя в резултат на арт терапията. Преди и след арт терапията рязко се променят статистически сигнификантните данни за тревожност (STAI S скала, фиг.2).
Повечето от пациентите споделят, че нямат предишен опит с арт терапия, а 46 души (92%) остават на мнение, че ще продължават и занапред заниманията си с арт терапия. Когато биват попитани как арт терапията е довела до подобряването им 45 души (90%) споделят, че сесиите ги успокояват и фокусират вниманието им върху нещо позитивно. 11 души (36%) отоварят, че арт терапията за тях е била успокояваща и релаксираща, 6 деца (12%) се чувстват продуктивни, 12 (24%) усещат , че са енергични и активни. Трима от пациентите коментират, че не намират ефект от арт терапията. Когато биват попитани дали арт терапията им е донесла комфорт 48 (96%) души отговарят „да”, а от състоянието на комфорт следва и копиране на болкови и други негативни усещания от лечението. Причината за това е, че арт терапията като процес на творчество за тези пациенти се превръща в едно ново, градивно, позитивно преживавяване. Именно това състояние кара пациентите да се фокусират върху релакса и да повлияят по този начин на цялостното си психо-физиологично добруване. Много от пациентите споделят, че процеса им дава усещане за контрол и свободна изява пред света на всички онези потиснати чувства трупани в живот с болестта. Само двама (4%) отговарят, че не им е било комфортно по време на арт терапията. Те смятат, че нямат талант или досттъчен добър опит и това ги кара да не харесват онова, което създават по време на арт сесиите.


VІІ. Обсъждане

Болката и много други симптоми са част от преживяванията на пациентите със злокачествени болести. Фармацевтичната продукция представя все по-нови форми за копиране на болката в процеса на традиционната медицинска практика. Арт терапията се явява една комплиментарна терапия, която има добра подкрепа от пациентите и е ефикасна в копирането на тревожност и други емоционални симптоми. Много чуждестранни студии илюстрират ефекта от арт терапията. Част от тях доказват статистически редукцията на симптоми вследствие арт терапия. Резултатите на тези проучвания доказват ролята и голямото значение за сигнификантната редукция на телесните симптомите и тревожността вследствие сесия от един час арт - терапевтична интервенция.
В разностранната група от участващи в програмата наши пациенти се установи, че няма значение възрастта, пола, социалното положение или етническата принадлежност. Няма разлика в преживяването на комфорт и в интереса на пациентите арт терапията да продължава. Това доказва, че арт терапията може да бъде приоритет за различните пациенти и в този смисъл не е задължително групите да са хомогенно еднотипни. Усещането на всички без разлика е за спокойствие, позитивност и мобилизиране.
В този смисъл студията ни има за цел да докаже ефекта от един часовата сесия арт терапия. Да покаже статистически сигнификантно промените, които настъпват в психо-физиологичния статус на пациентите след проведените сеанси. Смисълът е да се постави начало на стандартизирана и професионално моделирана програма по арт терапия, която да внесе релевантна форма на помощ за самопощ на пациентите с онкологични болести. 
Въпреки, че има намаляване на симптомите в изследването, учудващо прави впечатление и намаляването на уморяемостта. Въпреки, че пациентите изразходват много енергия в един часовата сесия уморяемостта им след интервенцията е описана от пациентите като значително спаднала. Има и „анекдоти” от пациентите, че арт терапията по-скоро им дава енергия, отколкото да отнема. В проучването не намерихме статистически намаляване на симптома „гадене” (ESAS) и на някои точки от STAI-S като чувство на тревога. Симптома „гадене” има най-ниски стойности от всичките девет симптома на ESAS. Имайки предвид възприемането на арт терапията в тази широка група от пациенти по ред показатели – пол, възраст, етнически произход, диагноза и продължителност на болестта – установихме, че няма никаква разлика в нивото на интерес без отношение към тези демографски показатели. Проучването отбелязва парадокса, че сред възрастни пациенти се среща по-голям процент отказали се или преценили за неподходяща арт терапията. Нещо, което нашето изследване не откри, тъй като детето – пациент с всички особености на детското възприятие открито се нуждае и приема всички форми на арт терапия.
Дизайнът на това проучване е да се оцени непосредствената промяна на симптомите след една сесия, а не толкова продължителността и ефикасността на арт терапията върху симптомите дълготрайно във времето. Полезно ще е да се оцени дали доказаните вече положителни ефекти могат да продължат във времето и колко често трябва да бъде прилагана арт терапията за да има тези ползи.
Планираме проучване с дълготрайно проследяване. Настоящото проучване осигурява започване на събиране на доказателства за ефикасността на арт терапията при намаляване на широк спектър от симптоми в разнородната група от раково болни пациенти в клиника. Арт терапията е лесна за приложение в болнични условия и широко приета от пациентите, които споделят че се чувстват разсеяни и успокоени. Много малко индивиди споделят, че арт терапията е неудобна за тях форма със страничен ефект. Арт терапията е относително нескъпа интервенция, изискваща време на арт терапевта и цена на арт материалите, което може да има продължителни положителни ефекти чрез обучение на индивидте за дълготрайни техники и възможност на пациентите за самопомощ.
     Необходими са допълнителни изследвания насочени към пациентите, за да се идентифицират спецификите им и да се намери индивидуален път , по който може повече да им се помогне. Необходимо е още да се проучи продължителността от ефекта на арт терапията, както и максималния брой сесии за дълготраен ефект.





Няма коментари:

Публикуване на коментар