петък, 4 януари 2013 г.

Българска Национална Телевизия подкрепя ARTON


Арттерапия в детска болница


Програмата за лечение чрез изкуство "Артон" помага на децата с онкологични заболявания да преодолеят тежките периоди на лечение. Тя е създадена от екипа на Клиниката по детска хематология и онкология в университетската болница "Света Марина" във Варна. Тук се грижат за над 150 пациенти от 3 до 18 години от цяла Североизточна България.
Изкуството може да лекува - това мото обединява работата на лекарите, психолозите и творците, които чрез програмата "Артон" повдигат духа на болните деца. Заниманията с рисуване, пластика, декорации и музика са по два часа всеки ден. За Коледа Еда е направила клоун, който бил продаден на благотворителна изложба.
Еда: "С нетърпение чакам когато идват какичките, момичетата, които ни занимават, помагат ни, показват."
Жансел: "Най-много от сърцето си обичам да рисувам, най-различни неща, фантастика, феи, такива неща."
Изкуството помага да се преодолее дори болката и стреса от химиотерапията.
Светлана Чивгънова, клиничен психолог: "Чрез творчеството те се отварят, те засияват, заискряват и всичко ценно в тях, което и иначе си имат, излиза наяве."
Доц. д-р Валерия Калева, началник на Клиниката по детска хематология и онкология в МБАЛ "Св. Марина" - Варна: "Ние съхраняваме тяхната психика, това качество на живот, което категорично води до подобрение на крайния ефект от провежданото лечение и престоя в клиниката."
Програмата "Артон" има сайт в интернет и много приятели от цял свят. За празниците международната скаутска организация е изпратила стотици картички на адреса на клиниката.
Симона: "Пожелах си за новата година да съм жива и здрава."
Всеки може да подкрепи програмата Артон и да върне надеждата в очите на болните деца.

http://bnt.bg/bg/news/view/92171/artterapija_v_detska_bolnica


Няма коментари:

Публикуване на коментар