неделя, 27 януари 2013 г.

Още нещо за арт терапията





Първоначално терминът „арттерапия“ възниква в теоретическите идеи на З.Фройд и К.Юнг и буквално означава специализирана форма на психотерапия чрез изкуство, и най-вече чрез изобразителна и творческа дейност. Постепенно арттерапията получава популярност и днес широко се използва от психиатри, психолози и педагози.
Основната цел на арттерапията е хармонизиране на развитието на личността чрез развитие на самопознанието и самоизразяването. Арттерапията използва въображението, за да изправи лице в лице съзнателното и безсъзнателното и да изглади конфликтите между тях. Арттерапията може да бъде използвана по няколко начина:
·         Анализ и интерпретация на съществуващи произведения на изкуството;
·         Самостоятелно творчество (създаване на произведения на изкуството);
·         Съчетание на самостоятелното творчество с анализ и интерпретация.
В зависимост от подхода арттерапията се дели на музикотерапия, изотерапия, танц-терапия, писходрама, терапия с приказки и др.
Музикотерапия
През 90-те години на ХХ век музикотерапията става един от най-популярните методи, използвани от психолози и психиатри. Но всичко ново е добре забравено старо. Още корифеите на античната цивилизация Питагор, Аристотел, Платон са обръщали внимание на целителната сила на музиката. Според тях музиката установява пропорционален ред и хармония във Вселената, в това число и в нарушената хармония на човешкото тяло.
Влиянието на музиката върху тялото се обяснява с въздействието на звуковите вибрации. Звуците създават енергетически полета, които карат всяка клетка на организма да резонира. Ние поглъщаме музикалната енергия и тя нормализира ритъма на дишане, пулса, кръвното налягане, температурата, премахва мускулното напрежение.



Слушането на музика, пеенето на детски песнички помага за установяване на контакт с детето още преди раждането. А когато и бъдещия татко участва детето свиква с гласовете на родителите, долавя любовта им, чувства се желано и чакано. Това не само влияе на развитието на детето, но и хармонизира отношенията в семейството. Специалистите съветват да се избягва музика, характерна с части диссонанс, отсъствие на форма , нерегулярни ритми. Като най-добра за релаксация се приема класическата музика, детската и традиционните народни мотиви.
Изотерапия
Изотерапията е едно от най-развитите направления в съвременната арттерапия. Тя използва средствата на изобразителното изкуство: рисуване, скулптура, апликации и др. Основната идея е творческият акт, който позволява на човек да усети и разбере самия себе си, свободно да изрази мислите и чувствата си, мечтите и надеждите си, да се освободи от негативните последствия на конфликтни и стресови ситуации.


 Танц-терапия
Корените на танц-терапията се крият дълбоко в древността, където танцът е бил важна част от живота. Хората са използвали движенията на тялото като средство за комуникация още преди възникването на речта, чрез танца са изразявали емоциите си. Съвременното развитие на танц-терапията започва през първата половина на ХХ век с революционните промени в танцовото изкуство, а именно: отхвърлянето на строгата и структурирана техника на балета и появата на свободния танц. Танцьорите-новатори възприемали танца като средство за изразяване на индивидуалността, смятали са, че той въвлича в движенията цялата личност ? и тялото, и интелекта, и душата. Базирайки се на тези идеи психолозите откриват, че танцът позволява на човек да изкаже всичко, даже това, което е трудно да бъде предадено с думи. Използвайки естествената радост, енергия и ритъм, които са достъпни за всички, танцът помага на човек да се адаптира в заобикалящия го свят, да намери особен, разбираем език за общуване.




Няма коментари:

Публикуване на коментар